Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία: Σε ποιον/ποιους απευθύνεται;

Για ποιον άραγε η συστημική ψυχοθεραπεία είναι περισσότερο κατάλληλη; Η απάντηση δεν είναι μόνο μία. Η συστημική ψυχοθεραπεία απευθύνεται πιο συχνά σε ζευγάρια ή οικογένειες.

Παρόλα αυτά, πολλοί ακόμα μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν και να βρεθούν σε μία συζήτηση με έναν συστημικό ψυχοθεραπευτή. Ποιοι είναι αυτοί; Ομάδες ανθρώπων, όπως εταιρείες, σχολικές τάξεις, ιδρύματα, οργανώσεις που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές ως ομάδα. Είτε αυτές οι ομάδες ανθρώπων είναι μικρές είτε μεγάλες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλλαγή σε οποιοδήποτε επίπεδο του συστήματος θα έχει αντίκτυπο και στα άλλα συστήματα.

Αναφορικά με την συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεία, ο θεραπευτής θα προσκαλέσει όσα μέλη της οικογένειας επιθυμούν να παραβρεθούν. Κανένα μέλος δεν είναι υποχρεωμένο να έρθει ή να έρχεται σε κάθε συνεδρία. Μπορεί να έρθει σε μία ή περισσότερες. Επιπλέον, δεν είναι υποχρεωτικό να έρθουν μόνο τα μέλη που αποτελούν την πυρηνική οικογένεια. Τα άτομα είναι ελεύθερα να προσκαλέσουν όποιον αυτά θεωρούν σημαντικό και όποιον νιώθουν ότι θα είναι βοηθητικός γι’ αυτά, είτε τα πρόσωπα αυτά ανήκουν στο ευρύτερο οικογενειακό σύστημα, είτε απλά συνδέονται με στενούς δεσμούς με αυτό.

Παρόλα αυτά, κάποιες φορές, κάποιος μπορεί να θέλει να έρθει μόνος, ή να είναι ο μόνος που βλέπει κάποιο ζόρι μέσα στην οικογένεια και επιθυμεί να συζητήσει γι’ αυτό, καθώς τα άλλα μέλη μπορεί να μην μοιράζονται την ίδια οπτική. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο μπορεί να έρθει μόνο του και ο θεραπευτής θα φροντίσει με τη συζήτηση να βάλει και τις “φωνές” των άλλων μελών στη συνεδρία.

Δεν είναι δυνατόν να καταλάβεις το σκάκι μόνο παρατηρώντας τα κομμάτια του. Θα πρέπει να εξετάσεις το παιχνίδι ως όλο και να δεις πως οι κινήσεις των μερών επηρεάζουν τη θέση και τις κινήσεις των άλλων τμημάτων στο όλο πλαίσιο” -Skinner